Duurzaamheid, technologie en milieu

JongLelystad vindt dat Lelystad veel potentie heeft om een voorbeeldstad te worden op het gebied van duurzaamheid, technologie en milieu. Er is immers veel oppervlakte in de stad, ook op de daken, zodat er volop ingezet kan worden op duurzame energiebronnen (zonnepanelen). Door de ruime opbouw van de stad  zijn er ook veel kansen op het gebied van innovatieve technologie, denk aan woonwijken die volledig off-the-grid kunnen werken.

Onze partij wil in 2022-2026 het volgende bereiken:

 1. Lelystad moet er naar streven om zoveel mogelijk huishoudens van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen te voorzien.
 2. Lelystad moet innovatieve technologiën stimuleren, zoals thuisbatterijen of buurtbatterijen, waar een overschot aan stroom opgewekt door zonnepanelen, in opgeslagen kan worden.
 3. Er moeten meer windmolens (windparken) worden gebouwd in Lelystad, maar wel buiten de stad, of aan de grenzen van de stad.
 4. De gemeente moet inwoners stimuleren om aandeelhouder te worden van windmolens, zodat inwoners lange tijd kunnen profiteren van duurzame energie.
 5. De prijzen voor stadswarmte mogen nooit hoger zijn dan de prijzen voor aardgas. De gemeente moet de leverancier hierop aanspreken.
 6. De gemeente moet meer lobbyen voor de opening van de Lelylijn en Lelystad Airport, zodat Lelystad een echte hub in de regio kan gaan worden.
 7. Nieuwbouwijken moeten op een wijze worden gebouwd, zodat ze optimaal kunnen profiteren van duurzame energiebronnen (zoals zonlicht)
 8. Er moet een energiefonds komen in Lelystad waar inwoners gebruik van kunnen maken die de verhoogde energierekening niet kunnen betalen.
 9. Er moet gratis openbare wi-fi komen in het Stadshart en Lelycentre.
 10. Alle openbare parkeerterreinen in de wijken moeten over minimaal één elektrische laadpaal beschikken.
 11. Er moeten gedeelde fietsen en scooters in de stad komen, zodat inwoners snel van A naar B kunnen.
 12. In Lelystad moeten meer pakketkluizen komen in de wijken, zodat er minder pakketbezorgers door de straten hoeven te rijden (vaak helaas te hard).
 13. In het Stadshart en Lelycentre moeten gescheiden prullenbakken komen, zodat de gemeente het goede voorbeeld geeft aan haar inwoners
 14. Er moet géén vuurwerkverbod komen, wel moet de gemeente beter voorlichting geven over gevaarlijk vuurwerk.
 15. Het ondergronds inzamelen moet de norm worden, maar daar waar inwoners spijt hebben van hun besluit, moet het mogelijk zijn om dit te wijzigen na één jaar.
 16. De gemeente moet ondernemers stimuleren minder plastic te gebruiken.
 17. Er moeten boetes komen voor het dumpen van afval naast een ondergrondse containers.
 18. Ondergrondse containers moet fraaier worden gemaakt door bijvoorbeeld bloembakken eromheen te plaatsen.

Contact

Ontbreekt er een onderwerp in ons verkiezingsprogramma? Of wilt u dat wij ergens specifiek aandacht vragen? Of heeft u een foutje gespot? Neem gerust contact met ons op! Vul het contactformulier in.