Sport en Onderwijs

Onze partij wil dat Lelystad de ideale stad wordt om je kind in op te voeden. Lelystad moet een kindvriendelijke stad worden, elke wijk moet over meerdere scholen beschikken, wijken moeten veilig zijn en de (sport)voorzieningen moeten goed over de gehele stad worden verdeeld. Er zijn uiteraard meer punten waar nog ruimte voor verbetering mogelijk is. Niet alleen voor de jeugd, maar ook voor de oudere generatie.

Onze partij wil in 2022-2026 het volgende bereiken:

 1. Een onderzoek naar de behoefte voor het bouwen van een 2e middelbareschool in Lelystad (een tweede Porteum), vooral in aanloop naar de 100.000 inwoners.
 2. De bouw van een 2e sportcentrum/zwembad, vergelijkbaar met De Koploper.
 3. De gemeente moet er op toezien dat het Porteum niet achterblijft in het lesaanbod naar leerlingen.
 4. Er moet een HBO/Universiteit in de stad komen, het liefst dichtbij het centrum, zodat studenten daar meer leven in de brouwerij brengen.
 5. De wachtlijsten bij basisscholen en kinderopvang moeten veel korter, hiervoor wil JongLelystad meer geld en ruimte beschikbaar maken voor nieuwe scholen of uitbreiding van oude scholen.
 6. Er moet een openbare/toegankelijke studieruimte komen in de stad waar inwoners in rust kunnen studeren (bijvoorbeeld in het Stadhuis).
 7. Er moet meer geld naar het onderhoud van speeltuinen in de wijken.
 8. Een brede school of Integraal Kind Centrum moet de standaard worden voor alle scholen in Lelystad, de gemeente moet deze ontwikkeling stimuleren.
 9. Grote gymzalen moeten de norm worden bij de bouw van nieuwe gymzalen.
 10. Het lerarentekort op alle scholen moet verholpen worden door meer leraren naar Lelystad te trekken, dit kan bijvoorbeeld door ze voorrang te geven op een woning.
 11. Er moet een fonds komen voor ouders die de vrijwillige ouderbijdrage voor hun kinderen niet kunnen betalen op school.
 12. Autoverkeer en fietsverkeer rondom schoolpleinen moet veiliger worden gemaakt. Dit moet gebeuren bij alle basisscholen en vooral bij het Porteum.
 13. Het Porteum moet een eigen, moderne, sporthal krijgen, zodat leerlingen niet naar allerlei uithoeken van de stad hoeven te fietsen.
 14. De gemeente moet scholen stimuleren zwakke leerlingen (bijvoorbeeld i.v.m. taalachterstand) te helpen met het aanbieden van extra bijlessen en lessen in de zomervakantie (zomerschool).
 15. Gepensioneerden moeten via de gemeente een vergoeding kunnen krijgen als ze bijles kunnen geven aan kinderen.
 16. Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) moet verplicht worden voor medewerkers van sportverenigingen die met kinderen werken.
 17. Er moeten meer calisthenics parken (fitnesstoestellen in de open lucht) komen in  verschillende delen van de stad.
 18. Er moet budget komen voor de vernieuwing van de huidige skatenbaan en de bouw van een tweede skatebaan in Lelystad.
 19. Het schoolzwemmen moet ingevoerd worden op scholen waar leerlingen in hun vrije tijd niet op zwemles zitten.
 20. Er moet een eenmalig calamiteitenpotje komen voor sportverenigingen, waar zij gebruik van kunnen maken om bijv. kunstgasvelden aan te leggen of eenmalige investeringen kunnen doen.
 21. In alle wijken moeten sportvoorzieningen komen speciaal bedoeld voor ouderen (denk aan seniorengym).

Contact

Ontbreekt er een onderwerp in ons verkiezingsprogramma? Of wilt u dat wij ergens specifiek aandacht vragen? Of heeft u een foutje gespot? Neem gerust contact met ons op! Vul het contactformulier in.