Stadshart, Lelycentre en buurtcentra

Onze partij wil dat het Stadshart en Lelycentre weer gezellig druk worden. Veel inwoners kijken met heimwee naar ‘vroeger’, toen deze winkelcentra wél druk werden bezocht. Natuurlijk helpt het online winkelen van consumenten niet, maar we zien tegelijkertijd dat een Batavia Stad het wél goed doet ondanks het online winkelen. Wij vinden dat wij als gemeente meer ons best moeten doen om ondernemers naar het Stadshart te trekken (lage huur), maar het ook aantrekkelijk moeten maken voor bezoekers (geen parkeerkosten).

Onze partij wil in 2022-2026 het volgende bereiken:

 1. De huren van winkels in het Stadshart en Lelycentre moeten omlaag, de gemeente moet winkels opkopen (vooral die langdurig leegstaan) en voor een lagere prijs verhuren.
 2. Langdurig leegstaande panden in het Stadshart/LelyCentre moeten desnoods omgebouwd worden tot woningen.
 3. Er moeten jongerenwoningen in het Stadshart/Lelycentre worden gebouwd, zodat er meer leven in de brouwerij komt.
 4. Er moet een vestigingssubsidie komen voor grote merken in het Stadshart, zoals Mango, Zara, Douglas, H&M, enzovoort.
 5. Wij willen een pilot gratis parkeren voor 1 jaar, waarmee het 1e uur gratis geparkeerd kan worden in het Stadshart en Lelycentre.
 6. Er moet een uniek bezienswaardigheid komen in het Stadshart wat toeristen zou kunnen aantrekken, denk hierbij aan een waterkunstwerk/fontein op het Agora-plein.
 7. De gemeente Lelystad moet op Facebook/Instagram, de social media profielen van lokale bedrijven actief promoten.
 8. Er moet geld vrijkomen om het Lelycentre op te knappen en frisser/aantrekkelijker te doen ogen.
 9. Blauwe zone parkeren (zoals bij Basic-Fit naast de Jumbo) moet mogelijk blijven in het Stadshart.
 10. Gratis parkeren moet blijven bij buurtsupermarkten in de De Kempenaar, De Botter, De Waterwijk, enzvoorts. Wij zijn absoluut tegen betaald parkeren daar!
 11. Er moet meer geld beschikbaar komen voor jaarlijkse evenementen in het Stadshart & Lelycentre.
 12. Er moeten meer ruimte komen voor muurschilderingen (murals) in de stad, zodat de stad kleurrijker en artistieker oogt.
 13. Er moeten meer speciaalzaken komen in het Stadshart en Lelycentre, denk bijvoorbeeld aan koffiespeciaalzaak.
 14. Op het Agoraplein moet er een ‘Leidseplein’-concept ontwikkeld worden, waarbij horecazaken rondom het plein gebouwd worden.
 15. De wegen rondom het Stadshart en Lelycentre moeten verbeterd worden zodat de de toegankelijkheid van de winkels voor mensen met een fysieke beperking (rolstoelscootmobiel) toeneemt.
 16. De dinsdag- en zaterdagmarkten moeten door de gemeente extra gestimuleerd worden onder de inwoners (denk aan evenementen organiseren, of meer vrijheid voor de marktkooplieden).

Contact

Ontbreekt er een onderwerp in ons verkiezingsprogramma? Of wilt u dat wij ergens specifiek aandacht vragen? Of heeft u een foutje gespot? Neem gerust contact met ons op! Vul het contactformulier in.